Przysmaki Ikkiego
,,Przysmaki Ikkiego" czyli po prostu.... kącik kulinarny.
Będziemy tutaj zamieszczać przepisy na smakołyki, pyszną strawę i słodkie przyjemności, dla tych, którzy są ciekawi, czym żywi się nasza Gromada Wilcząt.
🍎🍰🍝
Smacznego!
Smacznego!
Ps. Aby zobaczyć kolejne przepisy przewijaj w dół ⬇
1. Kasza kuskus z jabłkami- jesienny przysmak
(składniki na około 10 osób)
Składniki:
Składniki:
- 5 jabłek
- jedno opakowanie kaszy kuskus
- 3 łyżki cukru
- łyżka masła
- wrząca woda
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. W między czasie zagotowujemy wodę, i przygotowujemy kuskus według instrukcji na opakowaniu. Kiedy kasza będzie nam się robić, wracamy do jabłek. Do rondelka lub niedużego garnka wsypujemy cukier, stawiamy na ogniu i czekamy aż zacznie się karmelizować. Następnie wrzucamy jabłka i masło, chwilę mieszamy, przykrywamy przykrywką i pozostawiamy na ogniu do podduszenia, aż jabłka zmiękną. Kiedy kasza będzie gotowa, łączymy ją z jabłkami. Możemy udekorować płatkami migdałowymi, żurawiną lub czymś innym co bardzo lubimy.
Powodzenia!
2. Sałatka ,,ulubiona",czyli sałatka owocowa
Dlaczego ulubiona? Dlatego, że z ulubionych owoców :) Wśród nich oczywiście banany, jak to w dżungli bywa ale także jabłka, winogrona, granaty i dłuuuugo by tu wymieniać.
Skladniki:
<Dowolne ulubione owoce> np.
•banany
•jabłka
•winogrona
•granat
•pomarańcze
• można dorzucić też suszoną żurawinę lub rodzynki
Sposób przygotowania:
Owoce kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, mieszamy... i gotowe!
Powodzenia!
3. Pasta jajeczna
Pasta jajeczna, czyli coś pysznego do chlebka, czy świeżej bułki. Z rzodkiewką, szczypiorkiem... po prostu wiosna!
Składniki:
•ugotowane na twardo jajka
•rzodkiewka
•szczypiorek
•majonez
•sól
Sposób przygotowania:
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupki i kroimy w kostkę. Podobnie ze szczypiorkiem i rzodkiewką, najpierw myjemy, póżniej kroimy. Wszystko wrzucamy do miski, żeby móc to łatwo wymieszać. Dodajemy majonez i szczyptę soli. Mieszamy (gdyby kawałki były za duże możemy ugnieść całą masę dodatkowo widelcem). Nakładamy na pieczywo... i smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz